Heupspecialist kniespecialist heup knie ongeval specialist chirurg operatie heupprothese knieprothese kijkoperatie arthroscopie traumatoloog heupoperatie knieoperatie dokter arts geneesheer artrose anatomie skelet
Menu
KNIESCHIJF OF PATELLA PROBLEMEN

De knieschijf beweegt op en neer in een groeve van het dijbeen. Als dit niet vlot verloopt, kan dit problemen geven. Men moet onderscheid maken tussen pijn aan de knieschijf en instabiliteit (uit de groeve gaan) van de knieschijf. Soms kunnen deze twee dingen samen voorkomen.



PIJN

Anterieure kniepijn (pijn rond de knieschijf) komt vooral voor bij meisjes in de adolescentie.

Symptomen

De pijn kan zowel plots als geleidelijk aan ontstaan. Deze bevindt zich voor of achter de knieschijf en kan uitstralen naar de zijkanten. De pijn is typisch erger bij trappen op en af gaan. Bij lang zitten kan er meer pijn optreden (men moet dan eens schudden met het been; men noemt dit ook wel eens een theaterknie). Rechtstaan van een stoel is pijnlijk, maar meestal wordt dit beter na enkele stappen. Op de knieën zitten of hurken is vaak niet mogelijk. Soms voel of hoor je de knieschijf kraken.


Oorzaken

  • Een verstoorde balans tussen de verschillende spieren (hamstrings en quadriceps).
  • Verweking van het kraakbeen achteraan de knieschijf (chondromalacie).
  • Een afwijkende as waardoor de druk op een deel van de knieschijf te groot wordt.
  • Overbelasting.
  • Een synoviale plica
  • Een kraakbeenletsel
  • Beschadiging van de knieschijf door een ongeval
  • Een subluxatie van de knieschijf (gedeeltelijk uit de kom zijn)
  • Soms is er geen duidelijke oorzaak


Diagnose

Er zullen foto’s genomen worden om de stand van de knieschijf te bekijken (soms ligt deze te hoog of te laag of gedeeltelijk uit de kom). Zo nodig zal een bijkomende scan gedaan worden om bijkomende metingen te doen en het kraakbeen te evalueren.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de pijn.

Niet operatief

De behandeling dient meestal zolang mogelijk zonder operatie te gebeuren. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Kinesitherapie is de hoeksteen voor de behandeling van anterieure kniepijn. Het trainen van de vastus medialis obliquus spier is essentieel. De kinesist zal u de specifieke oefeningen aanleren. Fietsen is een heel goede oefening. De oefeningen dienen intensief te gebeuren. De bedoeling is om de druk over de knieschijf gelijkmatiger te laten verlopen door de tractie van de spieren in balans te brengen.
  • Vermijden van uitlokkende bewegingen zoals diep doorhurken en knielen.
  • U kunt glucosamines innemen. Dit is een voedingssupplement dat het kraakbeen kan verstevigen. Een kuur van minstens drie maand is noodzakelijk alvorens u het effect merkt.
  • Bij episodes van hevige pijn is rust, hoogstand en ijsapplicatie belangrijk. U kan eventueel een ontstekingsremmer innemen (pas op met maaglast!).
  • Een knie bandage of brace kan helpen om de knieschijf te stabiliseren.
  • Als de pijn door een plica veroorzaakt wordt, kan een spuitje met een lage dosis cortisone voor beterschap zorgen.
  • Vaak kan dit een langdurige en vervelende behandeling zijn. Volhouden en veel fietsen is de boodschap!


Operatief

Als de pijn veroorzaakt wordt door een kraakbeenletsel, kan dit behandeld worden door een debridement, lasering of AMIC procedure. Meer informatie over deze behandelingen kan u hier vinden.

Als de pijn veroorzaakt wordt door een slechte stand van de knieschijf, kan deze operatief aangepast worden. Hier bestaan verschillende procedures voor, zoals een laterale release (het bandje aan de buitenzijde dat te strak is, wordt gelost), een distalisatie of medialisatie van de tuberositas tibiae (de aanhechting van de knieschijf pees wordt verplaatst, zodat de knieschijf meer naar onder of naar binnen gebracht wordt).



Stacks Image 1642


INSTABILITEIT



Als de knieschijf uit de groeve van het dijbeen gaat, noemen we dat een knieschijf of patella luxatie. Er is sprake van instabiliteit. Soms gaat de knieschijf bijna uit de groeve; dat noemt men een subluxatie.



Behandeling

Niet operatief

Als het de eerste of tweede keer is dat de knieschijf luxeert, zal een niet-operatieve behandeling ingesteld worden. Er wordt een gips of een brace aangelegd. Na een periode van rust en als de knie ontzwollen is, wordt er gestart met kinesitherapie. Het optrainen van de mediale quadriceps is hier heel belangrijk (vastus medialis obliquus spier). Fietsen is aangewezen. Een brace kan de stabiliteit verhogen (patella stabiliserende J-brace).


Operatief

Als de knieschijf meerdere malen luxeert, zal een operatieve ingreep overwogen moeten worden. Er zijn verschillende methodes, afhankelijk van de oorzaak en het al dan niet volgroeid zijn van de patiënt. Niet zelden worden meerdere technieken in één ingreep gecombineerd. Soms moeten we na de eerst luxatie al een operatie uitvoeren, namelijk als we weten dat er een heel hoge kans is dat er opnieuw een luxatie zal optreden.

Als er ook een kraakbeenletsel is aan de achterzijde van de knieschijf, zal dit zo nodig mee behandeld worden (
cfr. rubriek kraakbeenletsel).

Technieken

Imbricatie mediale structuren: bij deze ingreep worden de structuren mediaal (aan de binnenzijde) van de knie opgespannen. Op deze manier heeft de knieschijf minder speling en zal ze minder gemakkelijk luxeren.


Roux procedure: de helft van de knieschijfpees wordt verlegd naar de binnenzijde van de knie. Op die manier wordt de knieshijf minder naar buiten getrokken zodat ze minder gemakkelijk luxeert. Deze ingreep gebeurt vooral bij kinderen.

MPFL reconstructie: er is een klein ligament (mediaal patellofemoraal ligament) aan de binnenzijde van de knie dat er voor zorgt dat de knieschijf niet naar buiten kan bewegen. Als een knieschijf geluxeerd is, is dit bandje vaak stuk of ineffectief. Met behulp van een andere pees wordt het MPFL ligament hersteld.


Verplaatsen van de tuberositas tibiae: als de knieschijf te hoog of te veel naar buiten staat, kan deze verplaatst worden door de aanhechting van de knieschijfpees te verplaatsen. Als de knieschijf te hoog staat, wordt deze naar beneden gebracht (distalisatie), als deze te veel naar buiten staat, wordt deze naar binnen gebracht (medialisatie).







Als u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan Dr. Dujardin tijdens de raadpleging. U kunt een afspraak maken via het secretariaat orthopedie op het telefoonnummer
051/334 700.



Stacks Image 71899
AFSPRAAK
051/334 700
orthopedie@sjki.be
ST-JOZEFSKLINIEK
Ommegangstraat 7
B-8870 Izegem